Prvi Renaultov hibridni tovornjak na britanskih cestah

Ponedeljek, 21. maj 2012
Prvi Renaultov hibridni tovornjak na britanskih cestah
Prvi Renaultov hibridni tovornjak na britanskih cestah
Prvi Renaultov hibridni tovornjak na britanskih cestah
Prvi Renaultov hibridni tovornjak na britanskih cestah
Paralelni hibridni pogon
Paralelni hibridni pogon

Pred štirimi dnevi so pri transportnem podjetju Norbert Dentressangle, ki ima v svojem britanskem voznem parku približno 1.800 lažjih in težjih transportnih vozil, prejeli ključe prvega registriranega in operativnega Renaultovega hibridnega tovornjaka v Veliki Britaniji.

V primeru tovornjaka, ki so ga Francozi dobavili Britancem gre za 26-tonsko (največja dovoljena skupna masa) različico z 8,4-metrskim prostorom (dolžina) za tovor, ki nosi modelno oznako 310 - 6x2 Premium Hybrys Clean Tech. Izbira podjetja Norbert Dentressangle ni naključna, ker so si pri matičnem francoskem podjetju (skupina Norbert Dentressangle zaposluje 33.000 ljudi in premore vozni park z 7.800 vozili) vzeli čas in zadnjih 10 mesecev intenzivno testirali dva enaka hibridna primerka Renaultovih tovornjakov na območju Pariza in Lyona.

Ob tem so ugotovili, da lahko s takšnim vozilom ob vsakodnevnih prevozih prihranijo tudi do 20-odstotkov goriva, poleg tega je ta tovornjak idealen za podjetja, ki dostavljajo tovor tudi ponoči ter na območjih (bolnišnice…), kjer ni dovoljen visok nivo hrupa. Takšen renault bo ob svojem striktno električnem delovanju ustvaril samo 74 decibelov hrupa, kar je ekvivalentno tišjemu pogovoru dveh ljudi. Za premikanje tega tovornjaka s skupno 310 KM so Francozi razvili paralelni hibridni pogon (kombinacija dizelskega in električnega pogona), ki deluje podobno kot pri hibridnih osebnih avtomobilih. Tudi v tem primeru je način delovanja odvisen od hitrosti premikanja vozila, ker se bo nad hitrostjo 20 km/h vedno vklopil tudi klasični dizelski motor, ki pa mu ne bo potrebno poganjati nekaterih klasičnih odjemalcev moči (klimatska naprava, servo volanski mehanizem), ker je to nalogo prevzela elektrika.

Prvi operativni Renaultov britanski hibridni tovornjak bo deloval samo na območju britanske prestolnice, večinoma samo ponoči in pa v zgodnjih jutranjih urah.

Delovni čas
pon - pet: 8:00 - 16:30
sob: ZAPRTO
ned: ZAPRTO

Kontaktirajte nas

Avtoservis Klančar

Klančar d.o.o., Groznikova ulica 11, 1000 Ljubljana

DELOVNI ČAS:  Pon-pet: 08:00–12:00 in 13:00–16:30

TELEFON: +386  1 427 20 01

MOBITEL: +386 41 710 151

Fax: +386  1 427 30 01

E-mail: info@klancar.si